fredag den 13. december 2013

At holde jul uden sit barn.. // Delebørn og juleaften

Jeg har taget en stor beslutning idag, ja faktisk en af de største og sværeste længe - nemlig den der afgjorde om jeg skulle holde jul med mit barn eller ej! Bag beslutningen ligger par hårde uger med "forhandlinger", tankemylder og ikke mindst en masse tåre. Bare tanken om ikke at skulle være sammen med mit barn juleaften har gjort mig rædselslagen og ikke min utrolig ked af det. MEN, sådan er det jo altså når man har et delebarn - jeg vidste den ville komme en skønne dag, jeg har bare været heldig at have hende hvert år indtil nu. I år ville Farmanden så gerne have hende, egentlig troede jeg at det var 'mit' år, men med en lille misforståelse fra sidste år, troede Farmanden det samme. Shiiiiiiit.. En hel del telefonsamtaler senere gav han mig dog 'lov' til at have hende endnu et år - men så var det jeg tænkte.

Jeg er selv skilsmissebarn, vokset op først en uge hvert sted og senere som 10 årig flyttede jeg til min far, og selvom jeg har et rigtig godt forhold til min mor og altid har haft det, har det altid ligget naturligt at jeg holdte jul med min far hvert år. Min mor har altså hvert år altid 'ofret' sig for min skyld for at give mig den bedste aften.. 

Dét fik mig til at tænke. JEG kan ikke forstille mig en jul uden mit barn - men hvordan med Mynthe? Så efter lang tids overvejelse, kom jeg på underlig vis, faktisk frem til, at jeg synes Mynthe skulle have lov at komme til sin far og holde jul.
Jeg har haft hende alle årene, og det er jo egentlig ret egoistisk tænkt af mig, for Mynthe skal nok få en god jul hos sin far, og mon ikke julemanden kigger forbi og overrasker hende og hendes lille fætter? Lillejuleaften holder hun så jul med mig og kærestens familie hvor der også er jævnaldrene børn - alt i alt, helt sikkert den bedste løsning set med Mynthes øjne. To juleaftener med legekammerater og gaver.
At min familie så ikke ser hende selve juleaften er skide hamrende ærgerligt, men det er den slags der følger med når man har delebørn - heldigvis har jeg hende i dagtimerne juleaften, så mon ikke bedsteforældrene lige kigger forbi, jeg kunne ikke forestille mig andet.

Når jeg ser tilbage på den sidste 1½ uge har det været en rejse uden lige, en 'voksen rejse' hvor jeg nok egentlig er blevet klogere på begrebet 'det at være mor' - jeg har forsøgt at lægge mit egoistiske jeg, bag mig, og givet plads til at Farmanden kommer med på banen og ikke mindst, at Mynthe forhåbentlig (eller, det er jeg faktisk helt sikker på) får en rigtig dejlig juleaften. For det at være mor handler vel i virkeligheden om at handle i sit barns bedste interesse?
Og så har jeg hende jo altså både før, efter og på selve dagen - så jeg må bare suge ekstra meget kærlighed til mig og heldigvis er telefonen jo opfundet. Mynthe er helt uviden om alting og får med sikkerhed en god aften. Mig? Ja det vil tiden vise, selvom jeg vil være omringet af familie vil det nok blive tomt og meget underligt - jeg lærer nok aldrig at skulle give mit barn, mit et og alt, fra mig.

Beslutningen har jeg som sagt, taget helt selv. Farmanden og jeg snakker stadig godt sammen og Mynthe har nogle glade forældre - hver for sig, dét er trods alt vigtigheden i det hele, for selvom det ikke altid er nemt at få tingene til at fungerer som adskildte forældre, ja så er man altså nødt til det for barnets skyld.
Og lige i denne situation, er det jo bare bonus for Mynthe, at man som delebarn holder man to juleaftener :-)

Beklager billedekvaliteten,
blogspot ødelægger alle mine billeder lige for tiden
Image and video hosting by TinyPic

7 kommentarer:

 1. *Knus*

  Sikke en svær beslutning - Men det er stort af dig

  SvarSlet
 2. Hatten af for dig .. du har hjertet på rette sted, det er stort at du giver din ex barnet juleaften, det er ikke ret mange der ser ud over deres eget ego omkring delebørn og højtider ..jeres datter vil elske dig senere for at hun også havde juleaften med hendes far ..god jul
  Anita

  SvarSlet
 3. Puha jeg kan sørme godt forstå at det var svært og ikke mindre fordi du har været heldig de første mange år. I julen vil vi helst være sammen med dem vi elsker og selvom det ikke kan sammenlignes helt så er det jo også sådan at de jul vi holder med vores egen famile på en eller anden led ofte føles mere rigtige end dem vi holder med svigerfarmilien. I år kommer jeg helt sikkert til at savne min mor (der døde i påsken) helt vildt.

  Når alt det er sagt så gjorde du det helt rigtige. Selvfølgelig er det vigtigt for din dejlige pige at vokse op med et nært forholde til både dig og ham og selvfølgelig skal hun også have lov at lære hans families traditioner at kende. Jeg synes det lyder som om han er en god far når han på den ene side virkeligt gerne vil have hende og på den anden side giver dig lov igen.

  Jeg tror du får en hård aften, men du vil også vide at det var rigtigt og når det sker igen om et par år vil du være klar.

  Og til sidst vil jeg lige sige at for mig er det vigtigste ved julen ikke juleaften men al den decemberhygge der går forud og dén nyder du og Mynte jo i høj grad sammen. Vælger man at se det sådan tror jeg måske det er lidt mindre hårdt.

  SvarSlet
 4. Selvom det er en svær beslutning, så gør du det bedste for din datter. Jeg er selv skilsmissebarn og mine forældre har altid kunnet enes om, hvem af dem vi skulle holde jul hos, hvilket jeg har været yderst taknemmelig for.
  Jeg er sikker på, at din datter vil prise dig lykkelig for at din eksmand og dig kan snakke om tingene og tage fælles beslutninger.
  Det er jo i sidste ende din datter det drejer sig om, og I vil jo uden tvivl kun det bedste for hende.

  Rigtig god weekend

  SvarSlet
 5. Jeg er selv skilsmissebarn og forstår dig så godt.
  Det er bestemt ikke nemt, ikke at skulleholde jul uden sit barn/børn. Juleaften er speciel og magisk aften og det heldige er at den kommer igen til næste år. Tænk på alle de hyggelige stunder du har haft med Mynthe hele december, de betyder mere end en aften. Mynthe får en fantastisk aften og det skskal du også love du får.
  Når man tager et valg, at gå fra hinanden, må man også tage de ikke så rare sider med det er bla. at skulle dele børnene. Jeg ved det lyder lidt barskt, men lad nu ikke Mynthe mærke du er ked af det, det kan ødelægge glæden ved julen. Mine forældre var ikke gode til at dele i julen og deres frustrationer og negative følelser mærkede jeg. Hvilket resulterede i at julen i mange år i min voksentid ikke betød noget for mig. Da jeg fik mine egne børn kom glæden til julen tilbage og nu elsker jeg julen og har lavet mine egne traditioner.
  Ønsker dig en glædelig jul ;-)

  SvarSlet
 6. Jeg tager hatten af for dig, hvor er du sej!
  Jeg har en lidt ældre kæreste, som har en datter på 9 fra et tidligere forhold og hendes mor nægter hvert år, at hun skal holde jul hos os. Hun mener helt bestemt, at det er det bedste for "hendes" datter, at holde jul med sin mor og hendes familie.. Hun glemmer lissom at hun også har en far og to søskende.. En far som hvert eneste år sidder på juleaftens dag, som tilmed også er hans fødselsdag og fælder et par tårer fordi han endnu en gang skal holde en juleaften uden, at se sin ældste datter med julelys i øjnene.
  Hun får dog vores gave weekenden inden jul hvor hun så er herhjemme og det er også okay, men det vil aldrig være det samme som at kunne fejrer juleaften sammen med hende.. vi håber hun selv vil fortælle sin mor, at nu vil hun altså godt holde jul med sin far og halv-søskende når hun bliver ældre. Forældrene snakker nemlig ikke godt sammen :/
  Det er slet ingen belæring jeg skriver dette, for jeg kan også godt se det fra din side.. jeg kunne heller ikke forestille mig at undvære mine børn juleaften, det er trods alt for deres skyld det hele - ihvertfald herhjemme :)

  SvarSlet
 7. super godt gået. Du laver så meget hygge for hende i december, som farmanden ikke har del i, og juleaften er trods alt kun een aften. Nu kender jeg ikke dine familieforhold, men hvis der er farforældre, så tænk på hvor dejligt det er for dem at have deres barnebarn juleaften. Jeg er selv farmor, og ville savne ikke at have kontakten til mine børnebørn. Du lyder til at være en god mor, og farmanden en god far..så rigtig glædelig jul til Jer alle

  SvarSlet

Jeg elsker alle jeres søde kommentarer, og forsøger så vidt muligt at svare på hver enkelt men det tager måske lidt tid. Om ikke andet, læser jeg dem alle og sætter virkelig pris på at I har lyst til at kommentere - TAK :D