torsdag den 6. januar 2011

Krig, død og ødelæggelseBilleder fundet her

Jeg forstår det altså ikke.. Slet ikke faktisk! 
Og efter at have set filmen Armadillo her til aften, burde jeg måske nok forstå lidt mere - men nej, faktisk ikke. I det hele taget ved jeg ikke hvad jeg mener om krig og udsendelse, hvad kan vores lille land gøre, tænker jeg lidt. Og ja, de kan gøre meget, og ja, de gør rent faktisk en forskel. De støtter op om vores land og vores sikkerhed. Men.. Er det det værd? 

Filmen handler i mine øjne meget om død og ødelæggelse, og om hvor mange de kan "fucking pløkke".. Hårdt sprog og hårde metoder - med efterfølgende pral og grin. Dét er ikke lige noget for mig. 
- De vidste kun et udklip af filmen og ja, jeg tror der sker en enorm psykisk forvandling i  hovederne på de udsendte soldater så de pludselig griner over noget der ikke burde grines over - det er deres måde at håndtere tingene på, og få snakket ud om de hårde episoder.

Jeg forstår det stadig ikke. Faktisk er jeg nu mere forvirret end før.
Hvad synes du - Er krigen prisen værd? 

Image and video hosting by TinyPic

7 kommentarer:

 1. Nej, jeg synes bestemt ikke at det er prisen værd.
  Jeg så også lidt af det og sidder med en lidt underlig følelse. Synes det var mildest talt usmageligt da de grinende fortalte, at de jo lige måtte slå dem helt ihjel.

  De soldater der sad i studiet så så tomme ud i deres ansigter. Skræmmende men forståeligt

  SvarSlet
 2. Jeg har ikke så mange holdninger til krigen i sig selv, dog vil jeg knytte en kommentar til jargonen
  Jeg har et job der er psykisk hårdt (lukket psykiatrisk afdeling), som er meget voldsomt til tider, og vi har også en jargon ligende, men det er vi simpekthen nødt til, for at overleve i faget (Vi slår selvfølgelig ikke patienter ihjel :))... Når vi får nye studerende e.l. bliver de også chokeret over snakken på kontoret - men det er vi nødt til nogen gange, ellers holder man ikke i den type jobs..

  SvarSlet
 3. Der må jeg så gå et par skridt over mod den anden grøft.

  Om krig kan betale sig, skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg føler nu alligevel at vores vestlige demokrati, levemåde og værdier skal beskyttes. Efter utallige terroraktioner er det for mig tydeligt at der er en trussel.

  Og ja, soldaterne i filmen opførte sig som var det en krigsleg og ikke menneskeliv. Men jeg tror det er nødvendigt for dem at køre sig selv og hinanden op, for at de skal kunne tage sig sammen til at tage på patrulje og i kamp. Og efter sådan en voldsom og tæt kamp må adrenalinen pumpe rundt i deres kroppe.

  På den anden side ville jeg være ked, hvis min lille Anton en dag kommer og siger "mor, jeg skal i krig", for jeg ved hvor store konsekvenser det har for de fyre der er afsted og deres familier. De er ændret for resten af livet.

  Så hvad er min holdning? - I don't know - Jeg vil gerne beskyttes, men vil ikke selv vove skindet.

  Jeg tænker videre.
  Mette

  SvarSlet
 4. ja, det er jo i hvert fald et meget følsomt emne. Og desværre gik jeg glip af filmen da jeg lå og passede yngel - ville gerne ha' set den. Men jeg syntes de gør et rigtigt vigtigt og godt arbejde! Ikke bare for at beskytte os mod udfrakommende trusler men også for at hjælpe afghanerne til en bedre fremtid. jeg kan anbefale at læse "Under en strålende sol" af Khaled Hosseini - den giver et godt billede af livet i afghanistan gennem årtier, og hvilke trusler de/kvinderne står overfor. (Iden sammenhæng er soldaternes sprog det rene ingenting) At nogen er så selvopofrende at risikere deres eget liv for at hjælpe andre kan jeg kun ha' respekt for.
  Modigt emne :) det syntes jeg er sejt!
  Kh Lone

  SvarSlet
 5. Jeg fik også sat en masse tanker i gang, tanker, der allerede er tænkt før, forid vi i vores familie også har en udsendt - som oven i købet gerne vil tage 6 måneder mere. Han er stolt af at være med til at gøre en forskel, stolt af at hjælpe til et demokrati i stedet for et styre baseret på frygt og magt.
  Det gør også mig stolt, men selvfølgelig er det svært at have en af vores helt egne afsted.
  Den hårde jargon er med til at kunne distancere sig fra alt det grimme. Ligesom på den psykiatriske afdeling og helt sikkert også mange andre steder, hvor man oplever grimme ting. Med den viden, synes jeg jargonen er helt ok. Det vil jo ikke hjælpe dem, hvis de hver gang de har været i kamp skulle snakke om, hvor synd det er for dem, der fastholder magten og frygten i landets befolkning.

  Det er jo ikke så enkelt at forholde sig til, men blot et par tanker fra mig. Jeg har i øvrigt et lille indlæg om det samme i dag.

  Klem

  SvarSlet
 6. At grine, joke, latterliggøre osv. fx krig og ødelæggelse er en af de vigtigste overlevelsestrategier. Når man oplever noget så forfærdeligt som at være nødt til at skyde et menneske, og ovenikøbet skulle skyde igen hvis mennesket ikke er dødt, samt at skulle stå og røre ved ligene bagefter, så er man simpelthen nødt til at køre det hen på et niveau hvor vi andre på ingen måde kan følge med.

  Vi sidder og bliver forarget over de kalder det pløkke, og fremfører de døde som en sejt og en stolthed. Men det er de sq nødt til for at holde ud, for ikke at bryde sammen. Som sagt, det er en af de vigtigste overlevelsestrategier som du også ser i mange andre sammenhæng.

  Fx de prostituerede der hver dag skal sætte sig ind i flere biler, velvidende at det kan være en psykopat der samler dem om. De har endda ikke selv valgt det, men de finder også hurtigt ud af at grine af kundernes penisstørrelse, deres bizarre lyster mm. uanset om denne kunde har voldtaget eller gjort dem skade eller ej, er de nødt til at grine af ham og latterliggøre ham for at holde livet ud..

  Når det så er sagt...

  Ja så har jeg det sq ret svært ved den krig.. jeg synes jo personligt den er meningsløs, ud fra hvordan jeg opfatter den. Derudover synes jeg det er bekymrende at politikerne ikke engang helt præcist ved hvorfor vi er i den krig, de ændrer jo argumenter alt efter hvad dem der er imod siger... får de 'skudt' en grund ned, jamen så finder vi bare en ny..

  Og jeg synes det er endnu mere bekymrende at det virker som om nogle af de soldater der skal derned tror det er lissom at spille krigsspil på computeren.. det som om de ikke har forstået alvoren.. 'Jeg skal bare ned og hygge mig med drengene'.. ja så tag til Alanya eller Sunny beach altså...

  Jeg vil ikke sætte mig fast på om jeg er for eller imod, men jeg kan virkelig ikke se en mening i galskaben...

  Make love, not war ;)

  SvarSlet
 7. Som kone til en tidligere udsendt soldat, samt ven til yderligere nogle stykker, har jeg (måske) fået en større forståelse for det hele, Ja, jeg synes det er rigtigt at vi deltager og hjælper, og jeg kan godt forstå at det er svært at forstå og acceptere.
  Vi må bare håbe at det blir ved med at være så let at skelne mellem godt og ondt.
  Mht filmen skal det siges at det var en forkortet udgave. den når ikke originalen til sokkeholderne. Jeg siger ikke man vil forstå det bedre hvis man ser den originale, men man kan ikke dømme noget udfra den der blev vist igår.
  Det der dog rammer mig dybt, det er at det er så unge "drenge" der bliver sendt afsted til Afghanistan. Lad dem få deres første mission i Kososvo (hvis de ønsker det) så de kan få lidt mere balast inden de ryger "til helvede".

  SvarSlet

Jeg elsker alle jeres søde kommentarer, og forsøger så vidt muligt at svare på hver enkelt men det tager måske lidt tid. Om ikke andet, læser jeg dem alle og sætter virkelig pris på at I har lyst til at kommentere - TAK :D